Istorijat

Istorija  Udruženja  

Udruženje košarkaških trenera Srbije, sa preko 1.600 članova, svakako je među najbrojnijim u Evropi, a po broju kvalitetnih i vrhunskih trenera, programu svojih aktivnosti i rezultatima, svakako služi za uzor.

Legendarni trener Slobodan Piva Ivković tvorac je ovako moderne trenerske organizacije, koja je stavljena u funkciju ukupnog razvoja košarkaške igre.

Sa grupom entuzijasta i uglednih trenera kao što su Ranko Žeravica, Slobodan Ćela Mićović, Dragoljub Pljakić i drugi, svoju viziju realizovao je stvaranjem Udruženja košarkaških trenera Srbije – 1972. godine. Piva je postao i njegov prvi predsednik. Tada se, pored ostalog, krenulo sa planskom, kvalitetnom i organizovanom edukacijom naših košarkaških trenera.

Na Igmanu 1991. godine, na jednom od tadašnjih trenerskih seminara, osnovano je Udruženje košarkaških trenera Jugoslavije (UKTJ), kao jedinstveno udruženje košarkaških trenera pod okriljem KSJ, sa sedištem u Beogradu. Slobodan Piva Ivković bio je prvi predsednik, sve do 1996. godine.
Za to vreme Udruženje je steklo zavidan ugled i van granica Jugoslavije, a tome su pre svega doprinosli njegovi članovi koji su postali najcenjeniji stručnjaci u Evropi, ovenčani brojnim titulama i medaljama.

Od 1996. godine predsednik Udruženja košarkaških trenera Jugoslavije je Dušan Ivković, koji je od 2002. godine bio i predsednik Svetske asocijacije košarkaških trenera, što je bilo priznanje kako ovom uglednom stručnjaku tako i Udruženju na čijem je čelu. Tada je doneta odluka i o pokretanju časopisa „Trener”, koji je značio novi kvalitet u edukaciji trenera i afirmaciji rezultata Udruženja.

Nakon Dušana Ivkovića, Udruženje su vodili Željko Obradović, Ćivija Kovačić, Aca Petrović i aktuelni predsednik Udruženja košarkaških trenera Srbije Ivan Jeremić. 

O UDRUŽENJU

Udruženje košarkaških trenera Srbije je sportska organizacija osnovana radi unapređenja stručnog rada, usavršavanja, edukacije i zastupanja interesa članova u oblasti košarkaškog sporta

Članovi UKTS su lica koja obavljaju posao košarkaškog trenera ili poseduju stručno zvanje ili su na školovanju radi sticanja stručnog zvanja košarkaškog trenera.

Modernizacijom Statuta, usvajanjem Kodeksa i Pravilnika o licencama, Udruženje je zaokružilo normativna akta
po kojima funkcioniše.

Organi UKTS:

1.         Skupština

2.         Upravni odbor

3.         Nadzorni odbor

4.         Predsednik Skupštine

5.         Sekretar

Osnovni ciljevi i zadaci UKTS:

1.         unapređenje stručnog rada na osnovama naučnih i savremenih  metoda rada

2.         izgrađivanje predloga, stavova, mišljenja i inicijativa o svim pitanjima od zajedničkog interesa za članove UKTS i košarkaški sport uopšte

3.         propisivanje uslova i prava za sticanje trenerske licence

4.         izdavanje trenerske licence,

5.         organizovanje trenerskih i ostalih seminara,

6.         povezivanje sa trenerskim organizacijama u inostranstvu

7.         učestvovanje u radu KSS

8.         realizacija odluka EABC, WABC i KSS

9.         i druge aktivnosti koje utvrde organi UKTS

Usluge koje pruža UKTS su orjentisane u pravcu razvoja trenera, pojedinaca, ekipe i sveukupnog kvaliteta košarke, kako u našoj zemlji, tako i širom sveta:

1.         Edukacija trenera

2.         Napred ovanje trenera

3.         Organizacija klinika, seminara i kampova

4.         Izdavaštvo publikacija ekspertiza za sve aspekte košarke

5.         Pregled i procena kvaliteta košarke i njenog nivoa

6.         Plan i program priprema za razvoj košarke

7.         Testiranje i rad na tehničkom, taktičkom i psihičkom razvoju igrača

8.         Skautiranje (igrača širom sveta, mladih igrača, timova i trenera)

9.         Selekcija i pripreme timova za takmičenja.

10.       Predavanja, edukacija i implementacija menadžerskih principa, sposobnosti i osnove poznavanja sportskih normi (odnos sa javnošću, marketing, reklamiranje, tehnička podrška, prezentacija).

Trenerski dani „Borivoje Cenić“ i BCB predstavljaju sabirne centre košarkaške struke, gde će domaći i inostrani treneri imati priliku da razmene iskustva.

Najstariji seminar Udruženja, Trenerski dani, koji od pre dve godine nosi ime Borivoja Cenića, namenjen je trenerima koji rade sa mlađim  kategorijama

Na organizaciji Beogradske trenerske klinike radi se preko cele godine i uključen je veliki broj saradnika. Tendencija svake Klinike je dovođenje najboljih svetskih trenera koji rade u Evropi, u evropskim klubovima, kao i u NBA, odnosno u američkoj univerzitetskoj košarci.

Za preko 20 godina postojanja, na klinici su učestovali mnogi poznati košarkaški treneri, među kojima su bili Greg Popović, Don Nelson, Leri Braun, Roj Vilijams, Majk Dantoni, Riki Barns, Jevgenij Pašutin, Ibon Navaro… ali i veliki broj domaćih stručnjaka kao što su  Dušan Ivković, Željko Obradović, Duško Vujošević, Svetislav Pešić, Božidar Maljković,  Igor Kokoškov…