Istorija

„TRENER“   magazin UKTS - ISPUNJENA OČEKIVANJA  

Počeli smo 1997. godine. Zbog vremenske distance, većem broju naših trenera možda nije poznata činjenica da je, pre pomenute godine, bilo nekoliko neuspelih pokušaja da se, a uz očiglednu potrebu, pokrene „TRENER“. Međutim....

Onda se desilo ono što je neuspelim pokušajima nedostajalo, jer je bila nesporna činjenica da smo imali izuzetne trenere, sa trenerskom organizacijom koja nije bila na nivou ugleda svojih članova, na čelo Udruženja došao je Dušan – Duda Ivković. Okupio je ekipu, iz sredstava članarine obezbeđena su sredstva za finansiranje, napravljena je i usvojena neophodna i zakonom propisana – programska koncepcija. „TRENER“ je uredno registrovan u resornom ministarstvu Vlade Srbije i krenulo je...

U samom uvodniku prvog broja, koji je napisao Dudin zamenik Zlatan Tomić, naslov je glasio: Početak za trajanje. Bio je to snažan podsticaj osnovnom zadatku Udruženja, a to je stručno usavršavanje trenera, ostalo je istorija.


Naš magazin ne samo da traje, već je po opšte usvojenoj filozofiji funkcionisanja Udruženja, iz broja u broj ispunjavao najviše standarde za ovakav poduhvat.

Opšti uspon Udruženja i pojava Basket bal klinik, bila je prilika, da po sistemu spojenih sudova, „TRENER“ dobije još bolji kvalitet i snažan zamah. Tako je, uz BCB, koja danas s ponosom nosi ime njenog osnivača: „Dušan Ivković“ postao jedan od dva brenda Udruženja košarkaških trenera Srbije. Naš magazin i klinika, već odavno uživaju, ne samo u Srbiji i Evropi, svetski ugled.

Zašto je nama bio potreban „TRENER“. Istakli smo, pre svega kao snažan doprinos stručnom usavršavanju košarkaških trenera, neophodan visok kvalitet stručnih tema. Takođe, potrebna nam je informisanost članstva koja je ujedno kohezioni faktor koji čini Udruženje snažnijim i jedinstvenijim. To informisanje ima ulogu i kontrolne funkcije rada svih organa samog Udruženja. Zatim, „TRENER“ je postao, prateći aktivnosti naših trenera, jedinstven hroničar događaja košarke u našoj zemlji. On je postao nezaobilazan činilac za sve one koji bi se osvrnuli na istoriju naše košarke. Kao svojevrsan doprinos podršci naših trenera, na našim stranicama su svoje mesto dobijali mladi treneri, gotovo anonimci, koji su danas cenjeni u Evropi, a pojedinci i u najjačoj košarkaškoj ligi sveta NBA. Svoje mesto su dobijali i treneri-entuzijasti iz „malih“ sredina koji su, daleko od očiju šire javnosti davali ogroman doprinos našoj košarci. Značajan dprinos kvalitetu sveukupnog sadržaja našem magazinu daju i brojni ugledni novinari, poznavaoci košarkaške igre, naši stalni saradnici.

„TRENER“ je do sada objavio preko sedamsto stručnih tema isključivo košarkaških, ali i stotinak tema najšireg opsega, a neophodne su za šire obrazovanje gotovo svakog trenera. Na primer: nutricionizam, fizička priprema, psihologija, uloga sna, značaj statistike, skautinga, inovacije u sudijskim pravilima i mnoge, mnoge druge.

Magazin Trener je sigurno najbolji košarkaški magazin u evropi.

Željko Obradović, KK Partizan

Kada su u pitanju stručne košarkaške teme (tehnika, taktika, napad, odbrana, tranzicija i slično) i to za trenere koji rade sa svim uzrastima igrača i igračica, prirodno, najčešće su to bili naši treneri. Međutim, listajući naše brojeve, lako je zaključiti da gotovo ne postoji značajno trenersko ime u Evropi, a da nije imao svoju temu. To nije sve. Oko pedest najuglednijih trenera NBA, prihvatilo je sa zadovoljstvom, da, uz brojne intervjue koje smo imali sa njima, objavi i svoje teme u našem magazinu.

U suštini, s ponosom možemo tvrditi da je „TRENER“ enciklopedija ne samo Udruženja košarkaških trenera Srbije, već naše košarke u celini.0

Izdanja

0

Stručnih tema