Maljkovićeva i Đorđević dobitnici Nagrade za životno delo

28 May, 2023

Marina Maljković i Aleksandar Đorđević, odlukom Upravnog odbora Udruženja košarkaških trenera Srbije, dobitnici su Nagrade za životno delo. U godini velikog jubileja – 100 godina košarke u Srbiji, selektorka našeg ženskog državnog tima, sada trener Fenerbahčea, i bivši šef stručnog štaba muške reprezentacije Srbije, koji trenutno predvodi selekciju Kine, dobili su najviše priznanje Udruženja košarkaških trenera Srbije, koje nosi ime legendarnog Slobodana Pive Ivkovića.

Image 1
Image 1

Marina Maljković najuspešniji je trener u istoriji naše ženske košarke. Sa reprezentacijom Srbije dva puta je bila šampion Evrope 2015. i 2021. godine, a sa kontinentalnih prvenstava ima i jednu bronzu. Takođe, na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojila je bronzanu medalju. U klupskoj konkurenciji bila je podjednako uspešna. Sa košarkašicama Fenerbahčea ove sezone osvojila je Evroligu, a sa ekipom Galatasaraja stigla je do trofeja i u Evrokupu. Šest puta je bila šampion Srbije, a ima i četiri pehara namenja pobedniku Kupa Milana Cige Vasojevića. Po dva puta osvajala je titulu prvaka Turske i regionalne ABA lige.

Sa druge strane Aleksandar Đorđević je najtrofejniji selektor od osamostaljenja Srbije. Sa “orlovima” je osvojio tri srebra - po jedno na Svetskom prvenstvu u Španiji 2014, Evropskom šampionatu 2017. u Turskoj i Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine. Kao trener Virtusa iz Bolnje okitio se titulom prvaka Italije i FIBA lige šampiona. Prosle godine sa Fenerbahčeom je osvojio titulu u Turskoj. Takođe, 2018. godine sa minhenskim Bajernom bio je pobednik nemačkog Kupa, a Kup Grčke osvojio je i sa Panatinaikosom 2016.

Marina Maljković i Aleksandar Đorđević su se tako našli u odabranom društvu, a prethodni dobitnici nagrade za životno delo su: Nebojša Popović, Aleksandar Nikolić, Radomir Šaper, Borislav Stanković, Milan Vasojević, Strahinja Alagić, Ranko Žeravica, Slobodan Ivković, Dušan Ivković, Željko Obradović, Svetislav Pešić, Božidar Maljković, Borislav Ćorković, Vladislav Lučić, Borivoje Cenić, Duško Vujošević i Zoran Kovačić.

 




Podeli na društvenim mrezama:



Čestitam, Aleksandra sam na Kopaonik vidla uživo i vidla da je čovek za respekt i zasluženo dobio nagradu. Čestitam i Marini Maljković, Pozdrav

(Lidija Ilić, 29 May 2023)

Dodajte komentar